15 אוקטובר, 2007

PALERMO - Antica Focacceria San Francesco

המסעדה הזו היא מוסד קולינרי בפלרמו. פלרמו (הקולינרית) ללא המסעדה הזו, זה כמו פריז ללא מגדל אייפל, כמו נ"י ללא פסל החרות, כמו ערוץ 1 ללא חיים יבין, כמו פורום האוכל של אורט ללא... (לא אפרט בכדי לא להסתבך). ואין פלא בכך. המסעדה עומדת על מקומה משנת 1834. זה 173 שנה למי שלא מוצא את המחשבון בהישג יד. דורות של בשלנים, דורות של סועדים, אבל אותן פוקאצ'ות מיוחדות שהפכו כבר לסמל וזכו לסימון די.או.סי. ה"גמברו-רוסו" שקוראי הותיקים כבר יודעים שזה התנ"ך למסעדות איטליה, הגדיר את המקום באמרו שהם הפכו את המזון המהיר לגורמה. [כיום זו כבר מסעדה לכל דבר, לא רק מזון מהיר, אבל הפוקאצ'ות האלה הן הסמל המסחרי].י(התמונה לקוחה מהאינטרנט, לא שלי)
לעת צהריים כאשר אגף המזון המהיר הוא הדומיננטי, צובאים אנשים רבים על פתח המסעדה, ממתינים לתורם לקבל את הפוקצ'ה המפורסמת. לחמניה דמוית לחמנית המבורגר עם פרוסות דקות של טחול מבושל או פרוסות בשר אחר, עם גבינה. באולם המרכזי של המסעדה יש דלפק ובו סיר ענק, משל היה זה איזה מטבח צבאי, עם הבשרים הנ"ל, לחמניות וגבינה, ותור ארוך משתרך לפני הדלפק בסבלנות אין קץ, ממתינים איש איש לפוקצ'תו. י
לעת ערב, פותחים שולחנות בככר שבחזית המסעדה. כל הככר הופכת לחלק מהמסעדה והולכת ומתמלאת בקהל שרובו איטלקים ("באנו ממילנו" אמרה שלישית איטלקים לזו שעל חלוקת השולחנות במטרה לקבל שולחן מבלי שהזמינו מראש).י
לפתיחה לקחנו אנטיפסו-רוסטיקו – מעורב של אנטיפסטי המאפיינים את המקום. י
משעה 12 בכוון השעון – קפונטה שזה קוביות חציל מטוגן, עגבניות, זיתים ועוד כל מיני, מוגש בד"כ כמנה ראשונה קרה, מנה אופיינית לסיציליה. פרוסת פאנלה שזו פוקצ'ה מקמח חומוס, פוקצ'ה עם טחול מבושל וגבינה, ואח"כ מיני טוגנים וקרוקטים מגבינה, תפו"א ועוד בלתי זכורים. מנה נהדרת שרק מדגימה את אופיו המיוחד של המקום, ואפשר לאכול ממנה עוד ועוד. י
אח"כ הובאו מיני פסטה, אשר המיוחדת היתה פסטה-פריטה, ז"א פסטה מטוגנת. מנת ספגטי שטוגנו לאחר הכנתם והונחו על סלסלת גבינת פקורינו / פרמיג'נו (?) מטוגנת (מעין טוויל). מנה שטרם ראיתי באף מקום אחר והיא מנת הדגל שלהם בפסטות. (אבל לצערי לא תמונת הדגל שלי, ואינה מחמיאה למנה)י
כמו כן הובאה לשולחננו מנה של גלילות דג חרב ממולאות בתערובת גבינה ובשר דג וסרטנים קצוצים – ללקק את האצבעות. נזללה כה מהר שלא הספקתי לצלם. את המנות אחרונות אני זוכר במעורפל מתוך אד כבד של אלכוהול (נכון שאם שותים לא נוהגים, אבל זה לא אומר שמתנזרים ממתוק) מוס לימונצ'לו בצד שלי של השולחן. בצידו השני משהו על בסיס ריקוטה. י
בין לבין, העפתי מבטים לשולחנות ליד ועל המלצרים המתרוצצים בין השולחנות, ואיך לומר זאת, ערמות השרימפים, גמברים ואחיהם יכלו למלא את הפיאצה ע"ש פרנצ'סקו הקדוש, כמו המוני המאמינים הממלאים את ככר פייטרו הקדוש בימי ראשון. י

* * *

בתור טיפים למי שמתכוון לבקר שם: ראשית – יש להזמין מקום מראש, או להמר על שולחן פנוי בחצי השני של הערב לקראת 9:30-10 .שנית (וזה חשוב מאד) הכתובת היא רח' אלסנדרו פטרנוסטרו והדגש על אלסנדרו, כי יש גם רחוב פאולו פטרנוסטרו באזור אחר של העיר, והבאר במספר 58 ראה כבר הרבה כאלה שחיפשו את הפוקצ'ריה, כולל אנחנו. הרחוב
הנכון אלסנדרו פט' הוא ליד הנמל, ליד שוק הווצ'יריה, יוצא מרחוב ויטוריו עימנואל


http://www.afsf.it/ אתר המסעדה

Antica Focacceria San Francesco, via Alessandro Paternostro 58, Palermo.
Tel: +39-091-6090261

אין תגובות: